Χρήσιμες συμβουλές - tips


1. Χρήσιμες συμβουλές για καναπέδες

Προστατεύετε τα υφάσματα των επίπλων σας από το άμεσο ηλιακό φως και τις έντονες πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκι, σόμπες), γιατί υπάρχει κίνδυνος ξεθωριάσματος των χρωμάτων τους.

Για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή συντήρηση της φόρμας ενός καναπέ πρέπει να φροντίζετε να κάθονται όσα άτομα προβλέπονται από τον κατασκευαστή σε κάθε τμήμα του καναπέ (διθέσιος, τριθέσιος, κτλ.). Αν για παράδειγμα σε ένα διθέσιο καναπέ κάθονται συστηματικά τρία ή τέσσερα άτομα είναι πάρα πολύ πιθανό αυτός ο καναπές να κάτσει ή και να σπάσει, συντομότερα από το προβλεπόμενο ή να αντιμετωπίσει κάποιο άλλο, ενδεχομένως ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα, που όμως θα οφείλεται στην κακή χρήση του προϊόντος και όχι στην κατασκευή του.

Τα μπράτσα, η πλάτη και γενικότερα τα στοιχεία του σκελετού ενός καναπέ δεν πρέπει να επιβαρύνονται. Αποφύγετε με κάθε τρόπο το κάθισμα στο μπράτσο ή στην πλάτη ενός καναπέ! Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε και να σεβόμαστε το εκάστοτε προϊόν. Δεν γίνεται για παράδειγμα να χοροπηδούν είτε παιδιά, είτε ενήλικες στον καναπέ και να νομίζουμε ότι ευθύνεται το προϊόν για την φθορά του.

Σε περίπτωση που ένας καναπές διαθέτει αποσπώμενο ύφασμα και θέλετε να το καθαρίσετε, φροντίστε να το αφαιρέσετε προσεκτικά και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή να απευθυνθείτε σε κάποιο καθαριστήριο που ειδικεύεται σε υφάσματα επιπλώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να μην πάρετε κάποια πρωτοβουλία χωρίς να είστε σίγουροι πρώτα, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε ανεπανόρθωτη ζημιά στον καναπέ σας. Σε περιπτώσεις απλού τοπικού καθαρισμού σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν για στεγνό καθάρισμα. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα για τον καθαρισμό των υφασμάτων από την σκόνη. Φροντίστε το στόμιο της σκούπας να είναι καθαρό. Μην χρησιμοποιείτε χημικά. Για τους μη λιπαρούς λεκέδες χρησιμοποιείστε ένα στεγνό πανί που το έχετε βουτήξει  πρώτα σε νερό και απαλό σαπούνι και κατόπιν το έχετε στύψει πολύ καλά. Δοκιμάστε το πρώτα σε μια μη ορατή επιφάνεια.

Παράλληλα εμείς θέλοντας να κάνουμε την καθημερινότητα σας πιο εύκολη και άνετη χρησιμοποιούμε easy clean υφάσματα. Το easy clean ύφασμα είναι πολύ πρακτικό και καθαρίζει από έναν μεγάλο αριθμό λεκέδων, όμως κάθε περίπτωση διαφέρει μεταξύ της και καθορίζεται εν πολύς από την έκταση, την ποσότητα και το βάθος του λεκέ. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο να πέσει μισό φλιτζάνι καφές ή μισό ποτήρι κρασί με το να χυθεί ένα ολόκληρο μπουκάλι κόκκινο κρασί. Για αυτό φροντίστε να είστε προσεκτικοί και σε περίπτωση που υπάρξει λεκές να καθαριστεί το συντομότερο δυνατό. Επίσης σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε σεσουάρ από κοντινή απόσταση, για να στεγνώσετε το σαλόνι σας. Θα δημιουργήσει τοπικό κάψιμο στον καναπέ και μεγάλη φθορά εν γένει.

Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό όταν θέλετε να μετακινήσετε τον καναπέ να μην τον σέρνετε, γιατί είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί φθορά στα πόδια ή ακόμα χειρότερα να γίνει ζημία εσωτερικά στο σκελετό του. Προσπαθήστε να βρείτε μια σταθερή θέση για τον καναπέ σας και σε περίπτωση μεταφοράς του φροντίστε να διαθέτετε άτομα ικανά να το μετακινήσουν σηκώνοντας τον.

Ένα απλό πέρασμα των καναπέδων σε τακτική βάση με κάποιο ειδικό καθαριστικό αρκεί για να διατηρήσει το σαλόνι σας καινούργιο για πολλά χρόνια.

Τα μαξιλάρια πλάτης ή καθίσματος ενός καναπέ μας είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικής ποιότητας αφρώδη υλικά. Η φόρμα τους ορίζεται από το γέμισμα τους. Όσο πιο συχνή είναι η χρήση σε συγκεκριμένα σημεία τόσο πιο πιθανό είναι να αλλάξει η ακεραιότητα και ο όγκος τους. Για αυτό σας προτείνουμε να μην κάθεστε σταθερά σε ένα σημείο αλλά να εναλλάσσετε θέσεις. Στα μαξιλάρια πλάτης πιο συγκεκριμένα χρειάζεται να γίνεται τακτικά εκ νέου φορμάρισμα από εσάς γιατί με τον καιρό και την χρήση μπορεί να αλλάξει λίγο η φόρμα τους, αλλά με περιποίηση και φροντίδα θα επανέλθουν ξανά στην αρχική τους φόρμα.

Πολύ σημαντικό είναι τόσο κατά την αποσυσκευασία του καναπέ, όσο και σε καθημερινό επίπεδο να μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ζημιά στο σαλόνι σας.

 

2. Χρήσιμες συμβουλές για έπιπλα από ξύλο

Τα έπιπλα από ξύλο ή φυσικό καπλαμά έχουν ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες, στην έκθεση στον ήλιο και την υγρασία. Για αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ιδανικά πρέπει να αποφεύγετε να τα τοποθετείτε κοντά σε παράθυρα, πόρτες ή γενικότερα σημεία που να μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο.

Μην τοποθετείτε τα ξύλινα έπιπλα δίπλα σε έντονες πηγές θερμότητας.

Για να τα διατηρήσετε αναλλοίωτα πρέπει κατά καιρούς να τα στιλβώνετε με ειδικά προϊόντα (πάστες) ανάλογα με το υλικό τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διατηρήσετε την λάμψει και την ποιότητα του επίπλου. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να βρεθούν σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Το ξύλο και ο φυσικός καπλαμάς είναι πολύ ευαίσθητα στην υγρασία για αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ένα υφασμάτινο πανί ελάχιστα βρεγμένο για να καθαρίσετε τις επιφάνειες και αμέσως μετά να σκουπίζετε την επιφάνεια με στεγνό πανί. Πρέπει πάντα να σκουπίζετε τις ξύλινες επιφάνειες αμέσως μετά την επαφή με υγρό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε καθημερινή ή εβδομαδιαία συντήρηση του επίπλου.

Προστατεύστε τις επιφάνειες των τραπεζιών από ζεστά και υγρά αντικείμενα χρησιμοποιώντας πάντα σουπλά και σουβέρ .

Αν επιθυμείτε να τα μετακινήσετε στο χώρο μην τα σέρνετε! Είναι από τα πλέον συνηθισμένα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν.

Προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε τα ράφια ή τα συρτάρια γιατί επιβαρύνονται οι μηχανισμοί και η στατική δομή του επίπλου, ενώ όταν βλέπετε ότι υπάρχουν δύο πόμολα τότε χρησιμοποιείστε και τα δύο σας χέρια για να ανοίξετε ομαλά το συρτάρι, διότι ειδικά αν είναι φορτωμένο το συρτάρι να δημιουργηθεί βλάβη στους  μηχανισμούς ή και σε άλλα μέρη του συρταριού και του επίπλου γενικότερα καθώς το φορτίο του επίπλου επηρεάζει και στην συνολική φόρμα του, οπότε μπορεί να επέλθει παραμόρφωση.

Το ίδιο ισχύει και για τον αποθηκευτικό χώρο των κρεβατιών που έχουν ποδαράκια στήριξης.

Με το πέρασμα του χρόνου ενδέχεται οι βίδες των ξύλινων επίπλων να χαλαρώσουν. Σε αυτή την περίπτωση σφίξτε τις βίδες με ένα κατσαβίδι .Εμείς θα σας προτείναμε να σφίγγετε ανά δώδεκα μήνες ξανά τις βίδες των επίπλων. Βέβαια οφείλετε να είστε προσεκτικοί με το βίδωμα μιας και αν δεν είναι ακριβές μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα αποδοτικότητας ή λειτουργικότητας του επίπλου, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τον σχετικό έλεγχο.

Είναι σημαντικό επίσης να προσέχετε τον τρόπο με τον οποίο κάθεστε σε μια καρέκλα. Δεν πρέπει να γέρνετε προς τα πίσω και να στηρίζεστε στα δύο πόδια της καρέκλας, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Μεταφέροντας όλο σας το βάρος σε δύο μόλις πόδια κινδυνεύετε από το να ανοίξει απλά η καρέκλα μέχρι να σπάσει και να χτυπήσετε πολύ σοβαρά. Ακόμα είναι σημαντικό για την καλή συντήρηση της καρέκλας να ακουμπάνε και τα τέσσερα πόδια της στο ίδιο ύψος και όχι να είναι για παράδειγμα μισή πάνω  στο χαλί και μισό στο δάπεδο, γιατί μπορεί με τον καιρό να φθαρεί η στατικότητά της.

Φροντίστε οι πόρτες από τις ντουλάπες ή τους μπουφέδες να μην μένουν ανοικτές. Το βάρος τους, ιδιαίτερα στις ντουλάπες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Προστατεύστε την επιφάνεια από λάκα από την επαφή με μεταλλικά/αιχμηρά αντικείμενα ή ρούχα, διότι ενδέχεται να προκληθούν φθορές.

 

3. Συμβουλές για καλή χρήση και συντήρηση επίπλων από μελαμινούχα υλικά

Οι σύγχρονες μελαμίνες είναι ένα εξαιρετικό ανθεκτικό υλικό σε διάφορα χρώματα, αποχρώσεις και υφές που προσομοιώνουν  τον φυσικό καπλαμά, έχοντας όμως πολλαπλάσια αντοχή και όντας σημαντικά πιο οικονομικές. Όπως τα περισσότερα έπιπλα έτσι και τα μελαμινούχα χρειάζονται προσοχή στην έκθεση στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες  γενικότερα. Δεν συναντάμε πολλές διαφορές στους τρόπους καλής χρήσης και συντήρησης σε σχέση με τα έπιπλα από ξύλο ή φυσικό καπλαμά που είδαμε νωρίτερα. Δύο είναι οι βασικές διαφορές.

Η πρώτη είναι πως τα έπιπλα από μελαμινούχα υλικά δεν χρειάζονται στίλβωμα και μπορούν να καθαριστούν εύκολα ακόμα και με ένα υγρό πανί. Και η δεύτερη πως το νερό σε γενικές γραμμές είναι φιλικό μαζί τους, αλλά χρειάζεται προσοχή μήπως τα πλαϊνά τμήματα (σόκορα) εμποτιστούν και φουσκώσουν.

 

4. Χρήσιμες συμβουλές για στρώματα

Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα ώστε να διατηρείτε πάντα το στρώμα σας υγιεινό και καθαρό απαλλαγμένο από εστίες μολύνσεων.

Καλό θα ήταν να αφήνετε 2-3 φορές την εβδομάδα το στρώμα να αερίζεται για περίπου 20 λεπτά, αφήνοντας το ακάλυπτο από σκεπάσματα.

Αλλάζεται τακτικά την πλευρά στο στρώμα σας (πάνω/κάτω, αριστερά/δεξιά), ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να δημιουργηθεί φθορά στο ίδιο σημείο. Αποφύγετε να στέκεστε όρθιος ή να χοροπηδάτε πάνω στο στρώμα. Χρησιμοποιείται την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίζετε το στρώμα σας από την σκόνη. Δεν θα πρέπει να χτυπάτε ή να τινάζετε το στρώμα. Φροντίστε να μην διπλώνετε, σιδερώνετε, βρέχετε ή πλένετε το στρώμα σας. Ο καθαρισμός με ατμό θα πρέπει να αποφεύγεται.

Φροντίστε όταν μεταφέρετε ή αποθηκεύετε το στρώμα σας, να το τοποθετείτε πάντα σε όρθια στάση.

Μην αφαιρείτε την ετικέτα του στρώματος καθώς περιέχει απαραίτητες πληροφορίες.

 

5. Χρήσιμες συμβουλές για μεταλλικές επιφάνειες

Το αλουμίνιο και το χρώμιο είναι πολύ ανθεκτικές επιφάνειες σε υγρά και λεκέδες . Ωστόσο το νερό μπορεί να δημιουργήσει στίγματα στις μεταλλικές επιφάνειες. Για αυτό συνιστάται οι μεταλλικές επιφάνειες να καθαρίζονται με ένα καθαρό, νωπό πανί και αμέσως μετά να σκουπίζονται με ένα στεγνό πανί.